Snowboard

Att välja rätt utrustning

Fundera på om det är värt att köpa utrustning - eller om det blir billigare att hyra.

Snowboard

Välj rätt utrustning

Det finns några enkla saker att tänka på när man ska köpa snowboardutrustning. Köper du din utrustning hos en seriös snowboardbutik kan du alltid få hjälp att hitta den utrustning som passar dig bäst. Tänk på att ta tid på dig och våga fråga.

Snowboardboots

Många menar att bootsen är den viktigaste delen. Har du egna boots som passar bra kan du alltid hyra bräda på plats. Däremot kan det vara svårare att hyra ett par boots som passar. Det är otroligt viktigt att skorna sitter bra. För stora skor gör att du får dåligt hälgrepp och åkningen blir mycket sämre.


Hur hittar du rätt storlek? Det bästa är alltid att prova flera olika boots. Tänk på att prova med rätt strumpor på (de strumpor du kommer att åka i). Alla snowboardboots tänjer ut sig lite när de blir varma. Självklart ska de inte klämma eller göra ont. När du har knutit skorna ordentligt ska tårna nästan ta i när du går.

Snowboard

Tänk på att välja rätt längd på din bräda. Det är snarare din vikt än din längd som ska avgöra hur lång bräda du behöver. Ju längre bräda, vilken har mer volym – ju tyngre åkare.

Freestyle

(trickåkning) Brädan ska nå strax under hakan. Riktlinje: 20-30 cm kortare än din längd. Dessa brädor är ofta lite mjukare.

Freeride/Allround

(friåkning, hela berget) Brädan ska nå ungefär till hakan. Riktlinje: 15-20 cm kortare än din längd. Dessa brädor är ofta lite styvare/hårdare.

Nya modeller & teknisk utveckling

Modellen för hur en snowboard ska se ut har utvecklats väldigt mycket de senaste åren. Något som verkar bli stort i år är bräder med rocker (kallas också reverse camber). Att brädan får en rocker innebär att den naturligt flexar uppåt istället för nedåt. Det blir lättare at göra olika press-trick, och brädan flyter bättre i puder.


Freestylebräderna som har rocker ska vara lättare att manövrera, även om stabiliteten vid landningar kan bli lite sämre. Burton, K2, Never Summer och Signal, har alla sina egna varianter av bräder med rocker. Och som det ser ut kommer fler märken komma med rocker-bräder under säsongen.


Lib Tech och andra märken som görs av Mervin har i flera år funnits med Magnetraction. Förenklat innebär Magnetraction att kanten inte är rak, utan är lätt kurvig och har 7 kontaktpunkter istället för snowboardens traditionella 2 punkter. Förra säsongen lanserade Lib Tech dessutom en variant av rocker som de kallar Banana Tech. I år finns de flesta bräder från Lib Tech och Gnu med btx (Banana-rocker och Magnetraction). Överlag verkar folk väldigt positiva till dessa nyheter. Läs mer på närmaste snowboard-forum.

Bindningar

Bindningar finns i olika storlekar. Du får helt enkelt prova vilken bindning som passar bäst till din åkstil och dina boots. Tänk på att vissa märken – framförallt Burton – har speciella fästen. För bindingar gäller generellt att hårdare passar en mer aggressiv åkstil (freeride) och mjukare en mer ”rörlig” åkstil (freestyle).


Tips!

Flera amerikanska webbsidor har bra tips på hur man väljer och monterar utrustning. Abc of Snowboarding har fullt med bra tips, bland annat förklarar de ingående hur en bindning fungerar.

About Snowboarding har nästan alltid bra tips på utrustning. De brukar också göra flera tester av allt från handskar till bindningar varje säsong. Här får du några tips:

Vaxa snowboarden

Montera bindningar

Här kan du köpa snowboardutrustning

Kom ihåg att våga fråga när du köper din utrustning. Det kan vara svårt att hitta rätt i den utrustningsdjungel som finns idag. De senaste åren har allt fler börjat köpa utrustning från utlandet. Blue Tomato och Hot Zone är två populära sajter. Priserna ligger ofta under de svenska. Samtidigt tycker många att det är värt att stöda de svenska handlarna. Det är lättare när man får hjälp och kan prova utrustningen, smidigare att lösa problem med reklamationer och garanti.


Ny utrustning

Gula Sidorna - Snowboardbutiker i hela landet

Junkyard - Sveriges största Internetbutik för snö/skate/street.

Boardstore - Webbutik.

Stadium - Butiker i hela Sverige. Även webbutik.


Begagnad utrustning

Eniro Köp & Sälj

Blocket

Freeride