Skidor

Att välja rätt utrustning

Massor av puder är varje skidåkares dröm.

Skidor

Välj rätt utrustning

För det första, har du inte åkt skidor på 10 år är det bara att börja om. Anledningen stavas carving. Skidorna är mer formade som timglas och svänger nästan av sig själv. Mycket har sagts och skrivits om carvingskidan. Faktum är att skivan svänger lättare. Så gott som alla skidåkare är överens om att det är lättare att åka med carvingskidor. Med det sagt är det fortfarande stor skillnad på olika skidor. Generellt har mjukare skidor blivit allt stabilare. Ett par mjuka skidor behöver alltså inte vara fladdriga.

Freeride

Med freeride menas friåkning, off piståkning. Skidans totala yta har betydelse för hur bra den flyter. De senaste åren har feta skidor blivit allt vanligare. Dels har intresset för avancerade offpist-skidor ökat. Men även i pisten hittar man skidor med midjor kring 94. För den seriöse offpiståkaren är det bara feta skidor som gäller.

Freestyle

Idag är väldigt många skidor twintip. Inte alla är jibb-skidor men de flesta är det (det finns twintip-skidor för både offpist och pist). För den som åker mycket freestyle, dvs hoppar, railar eller bara hänger runt i parken, är det rena twintip-skidor som gäller. Jibbskidor är ofta lite mer förlåtand eoch mjuka. Till skillnade från skidor för off pist och pist behöver skidåkaren inte använda lika mycket muskler för att styra skidorna.

Här kan du köpa skidutrustning

Det finns mycket att tänka på när man väljer utsrustning. Ofta kan man få all hjälp man behöver i skidaffären. Som vanligt gäller tipset ”våga fråga”. Att köpa begagnad utrustning kan också vara ett tips. Så länge kanterna är i hyfsat skick och belaget i fin form kan de flesta skidor slipas och vallas (i vissa fall behöver man laga belaget lite) till funktionsdugligt skick. Idag har de flesta skidorter verkstad där du kan få service på dina skidor (och snowboard). De senaste åren har allt fler börjat köpa utrustning från utlandet. Sport-conrad i Tyskland är en webbutik som många svenskar väljer. Tänk på att vissa butiker tar extra betalt för att montera utrustning som inte är köpt på plats.


Ny utrustning

Gula Sidorna - Skidbutiker i hela landet.

Alpingaraget - Kanske störst i Sverige på skidor och skidutrustning. Komplett webbutik.

Alpint - Mycket alpint men även även utrustning för telemark och randonne. Även verkstad (Stockholm).

Skidsport - Klassisk affär i Bromma, Stockholm. Mycket för längdåkning.

Stadium - Butiker i hela Sverige. Även webbutik.

Skistore - webbutik för skidåkaren. Även markaffär i Göteborg.


Begagnad utrustning

Eniro Köp & Sälj

Blocket

Freeride

Skidbytarboden i Stockholm